Slik sjekker du kredittverdigheten til et firma

Er du sikker på at du gjør forretninger med riktig bedrift? Vet du at leverandørene og samarbeidspartnerne dine er kredittverdige? Du unngår å kaste bort både tid og penger ved å gjøre grundige undersøkelser i forkant – men hvordan kan du sjekke kredittverdigheten til et firma på en enkel og oversiktlig måte? Her får du svaret.


Trykk her for å laste ned eboken
5 enkle trinn til å kredittsjekke bedrifter


Sjekk kredittverdighet: Er du lei av firma som ikke gjør opp for seg?

Det finnes mange grunner til hvorfor det lønner seg å sjekke kredittverdigheten til et firma. Du kan tape penger på kunder som ikke kan betale for seg, men også på leverandører og samarbeidspartnere som sliter med likviditet. Ifølge tall fra SSB, var det til enhver tid rundt 1000 åpne konkurssaker for bedrifter i 2020. Holder en av dine samarbeidspartnere på å gå konkurs?

En kredittsjekk og grundige undersøkelser i forkant lar deg ta veloverveide valg, og du unngår å sløse med tid og penger. Det er ikke bare bedrifter som står i fare for å gå konkurs du bør være obs på. Det kan være midlertidige grunner til utfordringene, og en kredittsjekk gjør det mulig å avgjøre om du vil tilby dem andre løsninger.

Mange vellykkede bedrifter har tidligere hatt perioder hvor de opplevde utfordringer med likviditet, og det kan også hende at bedriften er i oppstartsfasen og mangler soliditet. Istedenfor å si blankt nei eller utsette deg for risiko i slike tilfeller, kan du stille krav om forhåndsbetaling eller delvis betaling. Ikke bare unngår du tap av tid og penger, men du bygger langvarige, gode relasjoner.

Hvordan sjekke kredittverdigheten til firma

Det er flere forhold du bør vurdere når du skal sjekke kredittverdighet. Kredittsjekk er viktig, men kan være misvisende om du ikke ser på kredibiliteten til et firma som helhet. Derfor ser Forvalt på mange ulike faktorer for å vurdere bedriftens kredibilitet.

Kredittsjekk av bedrift

Betalingsanmerkninger kan gi en verdifull indikasjon på bedriftens vilje og evne til å gjøre opp for seg, og et høyt antall anmerkninger kan være grunn til å la alarmbjellene gå. Det er imidlertid relativt vanlig at firma har betalingsanmerkning.

Er det bare snakk om én anmerkning, så er dette noe som kan forekomme på grunn av uenigheter eller en uheldig sak. Det er viktig å vurdere helheten, og du kan eventuelt spørre firmaet om hvorfor de har fått anmerkningen om du er i tvil.

Takket være masse data og statistisk regresjon, kan Forvalt vurdere sannsynligheten for at bedriften går konkurs. Viktige dokument som vurderes er årsregnskapet, samt eventuelt kommentarer fra revisor. Hvis det er snakk om enkeltpersonforetak, er det innehaver som kredittsjekkes.

Grunnleggende informasjon om firma

Grunnleggende informasjon bør samles inn og vurderes for å sjekke kredittverdigheten, for eksempel om et firma er konkurs, oppløst, oversendt skifteretten, slettet eller aktivt. Videre bør man vurdere antall ansatte for å sjekke at selskapet er aktivt og i drift.

Stiftelsesdato er også viktig, ettersom mange nyetablerte firma under 2-4 år ikke er kredittverdige. Dessverre er det mange nye foretak som ikke overlever de første årene. Aksjekapital kan si noe om startambisjonen til selskapet, og dette er noe som er mulig å sjekke ved å bruke tjenestene til Forvalt. Minstekravet er 30 000 kr.

Hvem er menneskene i bedriften?

En viktig del av å sjekke kredittverdigheten til et firma er å undersøke rolleforhold og menneskene bak bedriften. Hvem eier og driver firmaet? Hvem sitter i styret? Hvem er daglig leder? Hvilke andre roller har disse menneskene hatt tidligere? Disse undersøkelsene gjør det mulig å raskt identifisere konkursryttere.

Følg med på utviklingen

Vi anbefaler å overvåke kunder, leverandører, samarbeidspartnere og konkurrenter for å følge med på utviklingen over tid. Nyhetssaker i mediene kan gi deg verdifulle innblikk i saker som kan påvirke bedriftens fremtid, for eksempel om det oppstår hendelser som kan lede til konkurs.

Vi tilbyr også løsninger via Proff API som gir daglig oppdatert bedriftsinformasjon direkte fra våre databaser til dine systemer. Løsningen gir deg konsekvent, høykvalitetsdata fra skandinaviske selskap som kan integreres i CRM- og ERP-system. Du får oppdatert informasjon om kredittscore, ledelse, standard bedriftsdata og annen viktig informasjon.

Benytt vår nye modul Rettssjekk

Rettssjekk er en ny modul som lar deg overvåke opptil 5000 kunder, slik at du blir varslet automatisk om noe er i gjære. Du kan også søke på foretak for å se om de i er ferd med å bli part i en rettsak flere uker før selve rettsmøtet. Vi vet at når det offentlige begjærer konkurs, så fører det faktisk også til konkurs i 85 % av tilfellene.

Vi følger med på domstolene døgnet rundt. Alarmen går straks domstolene berammer en sak, og du blir varslet av oss. Du kan dermed ta nødvendige grep for å sikre dine interesser og unngå store tap. Ikke bare får du varsel om mulig konkurs, men du får også vite om eventuelle kontraktsbrudd og betalings- eller erstatningskrav.

Vil du ha flere gode tips?

Du finner flere gode tips til hvordan sjekke kredittverdigheten til firma i den praktiske eboken vår. Vi går grundig gjennom hvert enkelt steg, slik at du kjapt kan utføre kredittsjekk og skaffe deg alle opplysningene du trenger for å ta sikre beslutninger om hvem du vil gjøre forretninger med.


Trykk her for å laste ned eboken
5 enkle trinn til å kredittsjekke bedrifter